Bu yazımda sizlere keten tohumunun faydalarından ve zararlarından bahsetmek istiyorum. Keten (Linum usitatissimum) ketengiller(Linaceae) familyasına ait bir bitkidir. Boyu 15-60 cm arasında değişir. Yaprakları sapsızdır ve grimsi yeşil renktedir. Ayrıca yapraklar, yatık veya dik olan gövde üzerinde sıralanmıştır. Keten haziran ve ağustos ayları arasında mavimsi veya sarı renkli, ipek gibi çiçekler açan bir bitkidir. Keten bitkisinin kimyasal yapısında %80 selülöz, %3 pektin, %10 su bulunur.
Keten tohumu (Lini semen); %40-45 yağ içerir. Tohumlar yağ eldesinde kullanılırlar. Bir diğer adı "bezir yağı" olarak bilinen keten yağı boyacılıkta kullanılır. Keten yağında bol miktarda omega 3 bulunur ve vücudumuzda üretilmediği için omega 3 yağ asidini dışarıdan almamız gerekmektedir. Bezir yağının da ayrı bir konu olarak işlenebilecek kadar faydası bulunmaktadır.
Gelelim keten tohumunun faydalarına:
- Keten tohumu sindirim sistemi üzerine etkilidir. Mide ve barsak iç duvarlarını temizlediği için kabızlık sıkıntısına karşı ek gıda olarak kullanılır.
- Gaz gidericidir.
- Kolestrolü düşürdüğü için felç ve kanser hastaları için destek gıdası olma özelliği bulunur.
- Kan şekerini düzenler.
- Kimi deri hastalıklarının da iyileştirilmesinde kullanılır.
- Kemikleri kuvvetlendirici özelliği de bulunmaktadır.
- Keten tohumunun hafıza güçlendirici ve dikkat dağınıklığı azaltıcı etkileri de bulunmaktadır.
- Ayrıca keten tohumunun psikolojik rahatsızlıklar üzerine de olumlu etkileri bulunmaktadır.
- Keten tohumu, akne tedavisinde de kullanılabilir.
- Tohum, menapoz tedavisi ve kilo verme üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
Keten Tohumunun Zayıflamada Etkisi
Keten tohumunun zayıflama üzerinde de yararlı etkileri bulunmaktadır. Tohum, yağ yakımını arttırıcı ve iştah seviyesini dengeleyeci özelliklere sahiptir. Ayrıca obezite sorunu olan iki grup arasında yapılan deneyde; keten tohumunu düzenli bir şekilde kullanan grubun, kullanmayan gruba oranla daha kolay kilo verdiği görülmüştür.
Keten Tohumunun Zararları
Keten tohumu çabuk bozulabildiği için eğer saklama koşullarına dikkat edilmezse bozulup zararlı hale gelebilir. Bunun dışında yanlış kullanımı da keten tohumunu zararlı hale getirebilir. Örneğin; çok miktarda keten tohumu kullanımı gaz, ishal, şişkinlik, karın ağrısı ve bulantıya neden olabilir. Ayrıca sıvıyla temas ettiğinde şişen keten tohumu özellikle barsak ve yemek borusu sorunu olan kişilere tavsiye edilmemektedir. Kan inceltici ilaç veya ürün kullanıyorsanız bunlar keten tohumu ile etkileşime girebilirler ve bu da kötü sonuçlara neden olabilir.
Ayrıca keten tohumu varfarin, aspirin, ibuprofen gibi ilaçlar ve zencefil, sarımsak, karanfil, melek otu gibi otlar keten tohumu ile beraber kullanılmamalıdır.
Kan şekerini düzenleyen ilaçlar ile beraber keten tohumu kullanıldığında kan şeker seviyesini gereğinden fazla indirebilir. Bu yüzden bu ilaçları kullanan kişilerin eczacıya, doktora danışarak keten tohumu kullanmalarında ve kan şekerlerini sık aralıklarla kontrol etmelerinde fayda vardır.
Keten tohumunda bir omega 3 yağ asidi türevi olan alfa-linolenik asit bulunmaktadır. Bu asit erkeklerde prostat kanseri ile ilişkili olduğu için yağı azaltılmış olarak tüketilmelidir. Genel olarak bitkiler alfa-linolenik asit kaynağı olarak güvenli görülüyor olsa da prostat kanseri riskini azaltmak için tedbir almak yerinde olacaktır.
Keten tohumunun fazla miktarda tüketilmesi vücuttaki östrojen hormonu seviyesini yükseltebilir. Bu da yumurtalık kanseri, meme kanseri, rahim kanseri ve rahim miyomu riskini arttırabilir. Bilimsel bir kanıtı olmamakla beraber; hamile ve emzirme döneminde olan kadınların, keten tohumunun hormonal etkisi nedeniyle bebeği güvende tutmak için kullanması tavsiye edilmez.
Ayrıca her insanın bünyesi farklı olduğundan; kimi kişilerde keten tohumuna karşı alerjik reaksiyon görülebilir. Eğer alerjiye yatkın bir bünyeniz olduğunu düşünüyorsanız doktora danışarak tüketmeniz sizin için daha iyi olacaktır.
Keten tohumunun birçok faydası olabileceği gibi zararları da olabilir. O yüzden keten tohumunun dikkatli kullanılmasında fayda görüyorum. Ayrıca her şeyin fazlası zarar. Tüketiminin abartılmaması ve dengeli kullanılması oldukça önem taşıyor. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere esen kalın...
0 yorum:
Yorum Gönder